Sivil ulydighet

I kontroversielle miljøspørsmål er det for mange, spesielt unge, fristende å bruke sivil ulydighet.

Følgende punkter bør tas i betraktning når en vurderer å delta eller oppfordre til dette:

 • Husk at sivil ulydighet er straffbart. En kan bli bøtelagt eller få fengselstraff og få saken på rullebladet. Dette kan medføre problemer ved f.eks. jobbsøkning
 • Har jeg satt meg inn i detaljene i saken selv, eller har jeg “arvet” et standpunkt fra andre?
 • Hva er konsekvensene om prosjektet blir gjennomført?
 • Hva er konsekvensene om prosjektet ikke blir gjennomført?
 • Er det verdt risikoen?

Det ligger også et veldig bra innlegg av Jan Birger Carlsen på firda.no. Det anbefales å lese kommentaren under “Dei har festplanane klare…”

 

Til Ungdommen. Sivil ulydighet pga.?

Er ungdommen som nå blir lokket til å bli kriminelle pga et sjødeponi av rene avgangsmasser fra et gruveselskap ved navn Nordic Mining, som skal utvinne Rutil i en gruve inne i Engebøfjellet, klar over hvorfor de har det så godt de har det?
Dere kalles ofte for “oljebarna”. Regner med at dere er klar over hvorfor den betegnelsen blir brukt?
Jeg velger å fortsette med å kalle dere “oljebarna” i dette innlegget som er rettet primært til dere, men om de som er forbi ungdommens viltre alder også kanskje ønsker å si noe om dette, så er det fritt frem!

Er “oljebarna” klar over at alt de ser og benytter seg av i sitt daglige liv er et resultat av at Norge på 60 tallet startet å pumpe opp olje, en ikke bærekraftig utnytting av natur-ressursene? Fra dag en var det forbundet med stor risiko for miljøet å pumpe opp denne rikdommen, som vi i dag nyter så godt av. Allikevel ble tidenes eventyr sparket i gang til glede for oss alle. Noe har gått galt under veis, men stort sett har opphentingen av vår velferd fra havbunnen gått veldig greit. Det ble ikke så galt som enkelte fryktet!

Klager dere “oljebarn” over deres velferd og velstand i dag?
Gjorde de som var voksne på den tiden, mine foreldre, riktige vurderinger, til tross for de påståtte farer?

Ønsker dere “oljabarn” å opprettholde deres velferd og velstand, slik at de ungene dere en gang vil få, vil få det like godt som dere hadde det?

Er “oljebarna” som nå blir lokket til “ufarlig” sivil ulydighet, klar over at de dermed frasier seg muligheten til å studere f.eks i USA og Australia, samt at de med et rulleblad ikke vil være aktuelle i en rekke jobber når de en gang skal ut og forsørge sine unger?

Er dere “oljebarn” klar over at olje-eventyret er på siste side i eventyrboka?
Ser dere at ti tusener av fedre og mødre nå mister sine jobber, og blir sendt ut i arbeidsledighet, fordi olje-eventyret er i ferd med siste kapittel?
Forklarer de forskjellige mentorer, i Natur og Ungdom, i SV, i V, i Vevring og Førdefjorden miljøgruppe, medier som Firda og BT osv dere “oljebarn” at om Norge nå får i gang sin mineralnæring, med Engebø som pilot, så vil fedre og mødre slippe å NAVe?
Da vil da ha jobber å gå til.
Da vil velferden fortsette i minst 100 år fremover. Engebø er 50, men med alle de andre mineralforekomstene i Norge, så er det ikke vanskelig å se for seg minst 100 år med velstand. Det vil bli mange “mineralbarn”

Blir dere opplyst om at mineralnæringen står og faller på at Engebø blir realisert, og blir dere orientert om at det ikke finnes bedre alternativ what ever enn sjødeponi, da sjødeponi ikke har andre konsekvenser enn at en allerede død fjord bunn blir død i 50 år til?
5 år etter at deponiet er avsluttet, så vil fjorden være så full av liv som den aldri før har vært. Med en dybde på 100-200 meter, så endres livsvilkårene seg radikalt til det bedre for det marine liv.
På dagens dybde finnes det en og annen reke og en og annen sjøpølse med “dykkersyke” og et snev av mudderforgiftning.

Er “oljebarna” opplyst om at deponiområdet i dag er en mudderbanke, uten nevneverdig liv?

Om mentorene opplyser dere “oljebarn”, som disse mentorene skyver foran seg, om minst det som står over her, skal jeg ikke ofre dere en tanke den dagen dere med sikkerhet blir arrestert, og med et “sverdslag” saboterer deres egen fremtid. Den dagen hjelper det ikke å si til myndighetene: “Jammen, vi skulle jo bare…”

Jeg håper noen av ungdommen som skal aksjonere leser dette, og innser at enkelte voksenpersoner er ulv i fåreklær, og at dere kanskje begynner å stille noen spørsmål om hva det er dere i nær fremtid faktisk har sagt at dere skal begi dere ut på!

To nyttige linker som kanskje kan hjelpe dere til å ta et riktig valg:

Svar fra Venstre om fjorddeponi


https://www.regjeringen.no/nb/aktuelt/fakta-engebo/id2408725/

9 thoughts on “Sivil ulydighet”

 1. Tror ikke dere vet hva dere demostrerer mot jeg.
  Dere alle vil ha tannkrem og maling og andre produkter som kommer fra rutil.
  Men det skal selvfølgelig ikke utvinnes i vakre Norge.
  Klart all slik produksjon må komme fra fattige land som Siera Leone uten de miljøkravene vi har her til lands.
  Men slik er det med det norske folk vi skal ha men vi skal ikke gi noe tilbake til verdens handelsmarked.

  Håper det ikke er pga blålangen dere har demostasjon som det vart fanget 2 stk av i en fangst av 4 fisk altså 50% som Lysbakken sier.
  SV satt i regjering i 8 år.
  Det vart fisket ca.3000 tonn blålange i norsk farevann fra 2005-2013.
  Ja ja de 2 langene i Førdefjorden ble liksom så veldig lite plutselig.
  Og langen gyter fra vest for de britiske øyer til barentshavet.
  Noen demostrerer bare for å demostrere for det er tøft, men å sette seg skikkelig inn i saker en demostrerer mot er ikke så kjekt.
  Men hva skal en vente av en oppvoksende generasjon som bare skal ha men ikke gi.

  Så søk på nettet etter informasjon og ikke lytt til SV som bruker denne saken for å sanke stemmer fra folk som ikke gidder informere seg selv.
  Latskapen lenge leve blant det norske folk.

 2. Forresten, tror jeg fikk en kjempeide!!!!!!!! Kan vi ikke bare ha en lovlig demonstrasjon da? Da blir jeg med, for jeg har så lyst, Please!!!! 🙂 🙂

 3. Nei, saaaaant? Da drar ikke jeg ihvertfall, for jeg og mamma og pappa skal til utlandet på ferie i sommer, til SPANIA Jippi!!! og da vil jeg ikke ha noe på rullebladet som ikke blir borte igjen.

 4. Bøtene er nok mye høyere enn en 50 lapp ja. Den siste store saken der sivli ulydighet ble brukt er nok mastesaken i Hardanger. Disse er nok heldige som slipper unna med påtaleunnlatelse. Noen klipp fra en artikkel i BT (link under)

  “….De krever heller ikke at de må betale bøtene som nærmet seg 200 000 kroner etter demonstrasjonene mot Statnett.”

  “Hun viser til at en påtaleunnlatelse ikke er det samme som en full frifinnelse, fordi saken vil være registrert på aksjonistenes rulleblad.

  – Det vil ha store konsekvenser for dem på i jobbsammenheng og for innreise til andre land, sier Spydevold.”
  http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Politiet-vil-ikke-straffe-mastemotstanderne-3064182.html

 5. Men hvis vi blir bortvist til samme sted så blir det bare kult 🙂 Og det skal komme mange hundre så da synes jeg ikke det er så dyrt jeg, kanskje 50 lapp?

 6. Sivil ulydighet er straffbart og straffes gjerne med bortvisning og bøter. 5.000 – 10.000 i bot er ganske vanlig. Kjenner iallfall noen som fikk 7.000 i bot

Leave a Reply